Még mindig van, aki jó mulatságnak tartja a vonatdobálást és a sínre rakott köveket

Ország

A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.

A vasúttársaság szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.

Ez nemcsak tilos, de életveszélyes magukra és az utasokra, valamint zavart okozhat a vasúti közlekedésben, ami bűncselekménynek számít – emelték ki.

Kifejtették: a gyerekek a vonatok úgynevezett elsodrási zónájába kerülhetnek, halálos áramütés érheti őket, leeshetnek az induló vonatokról, a sínekre pakolt kavicsok kisiklást, a szerelvényekről visszapattantó tárgyak pedig anyagi kárt és életveszélyes sérüléseket okozhatnak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy súlyos sérülésekhez vezethet, ha valaki fülhallgatóval hangos zenét hallgatva, telefonozva, tiltott helyen kel át a síneken. Egy 120 kilométer per órával haladó vonat egy másodperc alatt 33 métert tesz meg, így egy-két pillanat alatt nagyon súlyos, akár rokkantságot vagy halált okozó sérüléseket lehet szerezni – tették hozzá.

A MÁV arra kéri a szülőket, hogy hívják fel gyermekeik figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára, és a felelőtlen játék esetleges életveszélyes következményeire.

Történt már ebből tragédia

Emlékezetes és megrázó eset volt az 1995. augusztus 11-én történt tragédia, amikor egy 6 éves kisfiú, Mencsik Attila a Nyírségből indult nagymamájával nyaralni. Budapesten egy másik vonatra szálltak, ezzel azonban nem jutottak messzire. Kelenföld és Budaörs között ismeretlenek kővel dobálták meg a vonatot. A kifelé nézelődő kisfiút fejbe találták. A sérülésbe a gyerek hamarosan belehalt. A nagymama és a szülők máig nem tudják, ki okozta halálát. A rendőrök a nyomozást hét hónappal később lezárták, eredménytelenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.