Magyar virológus: a kínai vakcinák elmaradottak

Ország
Koronavírus

A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus professzor, aki nyíltan kimondta: a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól.

A virológus érdekes hasonlattal szemléltette álláspontját:

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával”

– mondta Duda Ernő.

Azt is megjegyezte, ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

Váratlanul lemondott annak a kínai gyógyszercégnek a vezérkara, amelytől Orbánék vakcinát vennének

„Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba” – hangsúlyozta. A professzor szerint az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

További problémaként említette, hogy míg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá például a magyar hatóság. Duda Ernő a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat is hiányolja.

1 thought on “Magyar virológus: a kínai vakcinák elmaradottak

  1. “Duda Ernő a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat is hiányolja.”
    Mert nincs! Nem estek még át a 3. fázison, már jóval azelőtt engedélyezték őket Kínában..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük