Ötszázan szegték meg a maszkviselési szabályokat hétfőn

Ország

Hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 507 esetben intézkedtek a rendőrök, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta pedig már 37 506 ember ellen kellett fellépniük emiatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: közterületen hétfőn 488 ember ellen intézkedtek, közülük 118-at figyelmeztettek, 222-t megbírságoltak, 148-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban 13, üzletekben és bevásárlóközpontokban hat esetben léptek fel a rendőrök a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 986 rendőri intézkedés történt. Ebből 303 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 683-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartásának, illetve az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be.

Egy vendéglátóhely üzemeltetőjével szemben szabálytalanság miatt intézkedtek a rendőrök. Egy mohácsi vendéglátóhelyen két alkalmazott nem viselt maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és az üzlet ideiglenes bezárásáról is intézkedtek. Ezzel már 21-re nőtt azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, amelyeket a rendőrség a január végétől érvényben levő szabályok miatt ideiglenesen bezáratott fél évre.

Kiss Róbert közölte, hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 336 esetben intézkedtek a rendőrök, közülük 7-ben a kutyasétáltatásra vonatkozó rendelkezéseket nem tartották be. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 53 753 hasonló esetben intézkedtek.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 46 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 020-szor intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek hatósági házi karanténba, az elmúlt napon 4390 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 50 096-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4438-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Azt mondta, Magyarország határátkelőinél zökkenőmentes a forgalom, de a teherforgalomban belépőoldalon Röszkénél, illetve Csengersimánál kell 2-2 órás várakozással számolni.

A járvánnyal összefüggésben tavaly március óta 550 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig összesen 109 gyanúsítottat hallgattak ki – tudatta az alezredes.