Bíróság, kalapács

Vádemelés a rendőrökre támadó borsodi testvérek ellen

Rendőrség

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette – továbbá egyikük esetében könnyű testi sértés vétsége – miatt emelt vádat két férfi ellen a Miskolci Járásbíróságon.

A vádirat lényege szerint 2022. április 2-án, éjszaka, csendháborításról szóló bejelentés miatt hét rendőr jelent meg egy miskolci ingatlannál, ahol egy nagyobb társaság szórakozott. A rendőrök intézkedtek a házigazdával szemben, eközben az egyik ittas férfi felindulva szidalmazni kezdte a rendőröket, és az intézkedés akadályozása céljából többször bántalmazással fenyegette őket, majd ütésre emelt kézzel feléjük indult.

A rendőrök a 36 éves férfival szemben könnyfakasztó gázt használtak, majd testi kényszer és bilincs alkalmazásával ellenállását megtörve megkezdték az előállítását. Ennek során a férfi szintén ittas állapotban lévő bátyja kirohant az utcára, és a rendőröket bántalmazással fenyegetve verekedésre hívta ki őket. A rendőrök felszólították a 49 éves férfit, hogy magatartásával hagyjon fel, egyúttal közölték vele, hogy cselekménye miatt őt is előállítják.

A férfi a rendőri utasítások végrehajtását megkezdte, és leengedett kézzel megfordult, amikor azonban a megbilincselése céljából a rendőr a közelébe lépett, hirtelen mozdulattal visszafordult és ököllel megütötte a hivatalos személy arcát. Ezután támadó testhelyzetet vett fel és ismételten megfenyegette a rendőröket, akik rendőrbot és testi kényszer alkalmazásával törték meg az ellenállását.

A támadás következtében a rendőr törzsőrmester zúzódásos, 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.

Az elkövetők közül, a rendőrt megütő férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, míg öccse tagadja azt.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, a bíróság ítélje az elkövetőket – akik közül a fiatalabb férfi többszörösen büntetett előéletű – 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre.