Bíróság, kalapács

Lapáttal ütlegelve ölték le a házisertéseket egy borsodi kistelepülésen

Rendőrség

A Szikszói Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen állatkínzás bűntette és lopás vétsége miatt. A férfiak a lakóhelyük települési önkormányzatának a tulajdonában lévő házisertéseket ellopták úgy, hogy lapátokkal a fejükre és testükre mért ütésekkel leölték őket különös szenvedést okozva, majd a helyszínen feldarabolták és elszállították.

A vádirat szerint a vádlottak 2022. február hónap végén az esti órákban, lakóhelyükön egy borsodi kistelepülésen találkoztak, majd kerékpárokkal elindultak a település külterületére. Az erdei úton haladva, megérkeztek egy régi laktanya épülethez, amelynek melléképületében az aszalói önkormányzat tartott egy 80 kg és egy 100 kg súlyú kifejlett házisertést. A vádlottak meglátták a haszonállatokat és megállapodtak abban, hogy kihasználva azt a körülményt, hogy a telephely őrizetlen, eltulajdonítják a sertéseket.

Az egyik férfi annak érdekében, hogy a cselekményük során ne zavarják meg őket, az ingatlanon kívül figyelt, míg két társa bement az ólba. Lapátokat vettek magukhoz és a haszonállatok fejére és testére mért ütésekkel mindkét sertést elpusztították.

Az elkövetők ezen cselekménye az egyébként már meglévő stresszen kívül is az állatoknak különös szenvedést okozott, amely pusztulásukat eredményezte. A három férfi közös erővel kihúzta a tetemeket és egy erdős területen elrejtették. Mintegy félóra múlva a házisertéseket lapáttal leölő két vádlott visszament a helyszínre, az állatokat feldarabolták, a sertéshúst kerékpárjaikkal lakóhelyükre szállították, melyet részben elfogyasztottak, illetőleg ismeretlen személyeknek adtak.

A cselekménnyel okozott lopási kár meghaladja a 80.000 forintot.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak közül a haszonállatok leölését elkövető két vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és pártfogó felügyelet elrendelését indítványozta, míg harmadik vádlott-társuk vonatkozásában az indítvány próbára bocsátás szintén pártfogó felügyelettel.