Bíróság, kalapács

Szekrény zuhant a gyermekre egy borsodi településen

Rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt. A házaspár egy használt két részes előszoba szekrény felső részét nem rögzítették biztonságos módon, 2 éves gyermekük játék során felkapaszkodva, a bútort magára rántva hanyatt esett és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a vádlottak házastársak egy borsodi településen lévő családi házban, albérletben éltek 3 kiskorú gyermekükkel. 2022. július közepén vásároltak egy két részes laminált forgácslapból készült előszoba szekrényt.

A férfi a szekrény alsó részén lévő 3 db csapra ráhelyezte a bútor kétpolcos felsőrészét, majd a nappaliban a falhoz támasztotta. A vádlottak tudatában voltak annak, hogy az illesztőcsapok csak azt akadályozzák meg, hogy a felsőrész ne csúszkáljon, a stabil és biztonságos használathoz viszont a felsőrész hátlapját a falhoz kellett volna rögzíteni, amit elmulasztottak.

Júliusban, az egyik délután a család otthon tartózkodott, a nő a mosógépben ruhát cserélt, míg a férfi a 3 kiskorú gyermekükkel a szobában volt. A 2 éves kiskorú néhány percre kikerült a vádlottak felügyelete alól és a szekrény alsó részére felkapaszkodva a bútor polcos felső részét kimozdította és azt magára rántva hanyatt esett. Az anya észlelve a balesetet leemelte a gyermek mellkasáról a szekrényt, majd férjével együtt haladéktalanul gondoskodtak orvosi ellátásáról.

A gyermekkorú sértett a cselekmény következtében közvetetten életveszélyes sérüléseket szenvedett el.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett fogház büntetést indítványozott.