Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte a Pannon Egyetem

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte a Pannon Egyetem

Egyetem

Idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a Pannon Egyetem, ez alkalomból nyílt kiállítás az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény anyagából. Bár a kiállítás izgalmas kép- és dokumentum anyaga a kezdeti évekre fókuszál, Dr. Gelencsér András, az intézmény rektora köszöntőjében nem csak a múltidézésre fókuszált.

Sokan kötődnek Veszprémben az egyetemhez, ezért először is megköszönte a könyvtárnak még az egyetemi programsorozatot is megelőző első jubileumi rendezvényt Dr. Gelencsér András. A rektor felidézte, „ha akarnánk”, a veszprémi lehetne az ország első egyeteme, hisz 1244-től káptalani főiskola működött a városban. A néhány évtizedes működést azonban „hosszú évszázadok csendje” követte, ezért nem tekinthető jogelődnek, mert Veszprém 1949-ben vált csak újra egyetemi várossá. Ekkor telepítették ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karát a városba. Önálló egyetemmé pedig két évvel később vált, s néhány név váltás után (Veszprémi Vegyipari Egyetem, majd Veszprémi Egyetem) jutott el a mai öt karból álló, öt városban működő multidiszciplináris egyetemig. A rektor elmondta: nem csak a hazai felsőoktatási intézmények rangsorában szerepel előkelő helyen az intézmény, hanem a nemzetköziekben is, amely jelentős eredmény így, hogy a Pannon nem tudományegyetem. Hozzátette, hogy a hallgatók felkészültségében még van bőven tennivaló, bár az intézmény oktatási színvonala és hozzáadott értéke jelentős, hisz a statisztika szerint a belépő hallgatói minőségben a 16. helyen áll az intézmény, kilépéskor viszont már a másodikon, tehát „az oktatással ennyit hozzáteszünk” – erre nagyon büszke is a rektor.

Gelencsér András megemlítette, hogy az egyetem már az alapításakor „repülőrajtot vett” azzal, hogy a politikai okokból nem megfelelő, ám szakmailag kiváló, a Műegyetemről és az ELTE-ről eltávolított embereket ide helyezték, majd pedig az egyetem a kritikus időszakokban is mindig tudott újítani. Példaként említette a környeztvédelmi szakmérnök képzést, amelyet az országban elsőként 1973-ban indított az egyetem (csak két évtizeddel később követte a Műegyetem), de ilyentájt elkezdődött már a mérnöki vénájú gazdasági szakemberek képzése is.  Ideiglenesen a keszthelyi Georgikon Kar is a Veszprémi Egyetem része volt, de azóta is csak fejlődik és követi a kor kihívásait az intézmény. A rektor kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban látványos megújuláson ment át a kampusz, amelynek egyik legfontosabb eleme a város felé történő nyitás.

Az izgalmas kordokumentumokból, fotókból, kézzel rajzolt VEN meghívókból álló színes tárlat a megyei könyvtár Kisgalérájában február végéig megtekinthető, a Pannon Egyetem pedig tudományos, kulturális, sport és közéleti programokból álló rendezvénysorozattal készül a jubileumra.

(Forrás/Fotó: Pannon Egyetem)