Az Európai Bizottság bankszektorra vonatkozó intézkedéseket fogad el

Európa

Az Európai Bizottság ma intézkedéscsomagot fogadott el a bankszektorra vonatkozóan, hogy Unió-szerte megkönnyítse a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak történő banki hitelnyújtást.

Az intézkedéscsomag azt hivatott biztosítani, hogy a bankok folytathassák a hitelezést a gazdaság támogatása és a koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeinek enyhítése érdekében. A csomag egyik eleme egy értelmező közlemény, mely a Bizottság uniós számviteli és prudenciális keretrendszerekkel kapcsolatos álláspontját ismerteti. Ezen túlmenően a csomagot az a javaslat alkotja, melyben a Bizottság több ponton az uniós banki szabályok célzott, gyors megoldásokat biztosító módosítását szorgalmazza.

A pénzügyi válságot követően bevezetett szabályok az eddigiek folyamán biztosították, hogy az uniós bankok ellenállóbbak és felkészültebbek legyenek a gazdaságot érő sokkhatások kezelésére. A ma kiadott értelmező közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik a bankok és felügyeleti hatóságaik számára, hogy gazdasági válsághelyzetek idején rugalmasan – ugyanakkor továbbra is felelősségteljes módon – járjanak el a polgárok és a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében. A tőkekövetelmény-rendelet ma előterjesztett célzott módosításai arra irányulnak, hogy a hitelintézetek a lehető legnagyobb hitelezési kapacitással és veszteségviselő képességgel rendelkezzenek, ezzel egyidejűleg pedig továbbra is megőrizzék stressztűrő képességüket.

A Bizottság párbeszédet folytat majd az európai pénzügyi ágazattal, hogy feltérképezze, milyen követendő módszereket lehetne kidolgozni a polgárok és a vállalkozások további támogatása céljából. Összehangolt uniós fellépésre van szükség a tagállami válaszintézkedések széttagoltságának elkerülése és az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében.