Belgiumban folyamatosan csökken az új azonosított fertőzések száma

Európa
Koronavírus

Belgiumban folyamatosan csökken a koronavírus-járvány okozta új azonosított fertőzések száma.

Yves Van Laethem, a belga közegészségügyi szolgálat szakértő szóvivője a járvánnyal kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a “kedvező járványmutatók” ellenére is be kell tartani az érvényben lévő higiéniai, valamint a társadalmi távolságtartást előíró szabályokat.

“Ezek a szabályok megkerülhetetlenek ahhoz, hogy csökkentsük a korlátozások enyhítésével járó kockázatokat” – hangsúlyozta.

Az országban a hét kezdetén újabb enyhítéseket vezettek be, az iskolák újra megnyitották kapuikat az felsőosztályosok számára, illetve a börtönökben szigorú feltételek mellett a látogatás újra engedélyezett.

Pieter de Crem belügyminiszter a belga televízió VTM nevű kereskedelmi csatornáján kijelentette, hogy Belgiumban akkor sem vezetnek be újra szigorú korlátozásokat, lezárásokat, ha a járvány újabb hulláma eléri az országot.

“Ha a járvány újra erőre kap, akkor már olyan más eszközöket vetünk be, mint például kiterjedtebb tesztelés és mobiltelefonos vírusnyomkövetés. Kizártnak tartom azt, hogy újra leálljon az élet” – jelentette ki.

Yves Van Laethem szakértő azonban más véleményen volt a hétfői sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, ha a mobiltelefonos nyomkövetés és a kiterjedtebb tesztelés nem működik, akkor csak a szigorú korlátozások újbóli bevezetése lehet a megoldás a vírus feltartóztatására.

“Nincs még megfelelő kezelés, sem oltóanyag, abban az esetben, ha ősszel vagy télen elér minket a járvány második hulláma” – nyilatkozta.

Belgiumban vasárnapról hétfőre 250 új fertőzöttet azonosítottak és harmincketten haltak meg a járvány következtében. A 11,5 milliós lélekszámú országban eddig 57 342 esetet regisztráltak, illetve 9312-en vesztették életüket a járvány miatt.

A szomszédos Hollandiában, a helyi sajtó tájékoztatása szerint a járvánnyal összefüggő halálesetek száma egyszámjegyűre csökkent. 24 óra leforgása alatt 8-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, ez két hónap óta az első alkalom, hogy az áldozatok napi száma 10 alatt volt.

Az új fertőzések száma 209-el 45 445-re nőtt. Az eddigi összes hivatalos fertőzéses esetek körülbelül 13 százaléka végződött halállal. Az országban közel 325 ezer tesztet hajtottak végre, ebből 25 ezret a múlt héten.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint, vasárnapról hétfőre két új fertőzést rögzítettek, továbbá a halálesetek száma egyel 110-re nőtt. A valamivel több, mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben közel 4000-re fertőződtek meg eddig.

Az országban több mint két hónap távtanulás után, az ország általános iskolai tanulóinak körülbelül a fele visszaülhet az iskolapadba. A tanítás továbbra is turnusokban, kisebb csoportokra osztva folyik.

(MTI)