Az új európai Bauhaus: tervezési szakaszba lép a Bizottság kezdeményezése

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon tervezési szakaszba léptette az „új európai Bauhaus” elnevezésű kezdeményezést, melyet Ursula von der Leyen elnök hirdetett meg tavaly szeptemberben az Unió helyzetéről szóló beszédében. Az új európai Bauhaus kreatív kezdeményezés, amely lebontja a tudomány, a technológia, a művészet, a kultúra és a társadalmi befogadás közötti határokat, és lehetővé teszi, hogy a tervezés megoldást találjon a mindennapi problémákra. Arra irányul, hogy az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözze a tervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat, középpontjában pedig ennek megfelelően a fenntarthatóság, az esztétika és az inkluzivitás áll.
A tervezési szakasz a koncepció finomítását, alakítását szolgálja közös alkotási folyamat keretében. A kezdeményezést bemutató tematikus webhelyen, mely ma kezdte meg működését, az érdekelt felek – művészek, dizájnerek, mérnökök, tudósok, vállalkozók, építészek és diákok, de más érdeklődő polgárok is – kapcsolatba léphetnek egymással, megoszthatják elképzeléseiket, és elmondhatják, véleményük szerint melyek a legsürgetőbb igények és a legfontosabb kihívások. Ezenfelül a Bizottság idén tavasszal az Új Európai Bauhaus-díjat is meghirdeti első alkalommal.Ősszel, a tervezési szakasz lezárultával a Bizottság pályázati felhívásokat tesz majd közzé annak érdekében, hogy kísérleti projektek keretében a tagállamokban legalább öt helyen – uniós források támogatásával – testet öltsenek a kezdeményezés keretében megálmodott elképzelések. Az öt kísérleti projekt új, fenntartható, inkluzív és egyúttal stílusos megoldások közös megtervezésére irányul.
Végezetül a kezdeményezés harmadik, egyben utolsó szakasza az új európai Bauhaust meghatározó ötletek és koncepciók Európán belüli és kívüli népszerűsítését célozza új projektek, hálózatépítés, valamint tudásmegosztás révén.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.