A Bizottság lépéseket tesz a polgári, a védelmi és az űripar közötti szinergiák javítása érdekében

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon cselekvési tervet terjesztett elő a polgári, a védelmi és az űripar közötti szinergiák növelése érdekében. A cselekvési terv Európa technológiai előnyének növelését és ipari bázisának megerősítését célozza. Ennek érdekében az uniós finanszírozás biztosította lehetőségekkel élve fel kell tárni és az európai innováció előmozdítása céljából ki kell aknázni a védelmi, űrkutatási és polgári célokra egyaránt felhasználható technológiákban rejlő forradalmi potenciált. Példaként említhető a számítástechnikai felhő, a mesterséges intelligencia, valamint a kiber-, a processzor- és a kvantumtechnológia.

Margrethe Vestager, a Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke így nyilatkozott a tervről: „Az Európai Védelmi Alapnak köszönhetően komoly szinergialehetőségek rejlenek az űrkutatási, a védelmi, valamint a polgári kutatás és innováció között. Erre számos kritikus fontosságú technológia esetében szükségünk van. A cselekvési terv szisztematikusan és módszeresen törekszik arra, hogy olyan szinergiákat hozzon létre a kritikus fontosságú technológiák terén, amelyek mindhárom területen átívelnek. A cél az, hogy az innovatív megoldásokat a tervezők többféle felhasználási területen módszeresen hasznosítsák, továbbá hogy ki lehessen aknázni a kutatók és az induló innovatív vállalkozások tevékenységében rejlő hatalmas innovációs potenciált.

A cselekvési terv elsődleges célja, hogy:

  • fokozza a kutatással, fejlesztéssel és alkalmazással kapcsolatos releváns uniós programok és eszközök egymást kiegészítő jellegét a beruházások és az eredmények hatékonyságának növelése érdekében;
  • előmozdítsa, hogy a kutatásra és fejlesztésre – többek között a védelemre és az űrkutatásra – fordított uniós finanszírozás gazdasági és technológiai előnyökkel járjon az európai polgárok számára;
  • megkönnyítse a polgári ipar kutatási eredményeinek és a polgári indíttatású innováció eredményeinek felhasználását az európai védelmi együttműködési projektekben.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.