Európa legnagyobb atomerőművét támadják az oroszok

Európa

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Több twitteres forrás szerint az atomerőművet találat érte, egy része lángol.

Bár a zaporizzsjai atomerőmű 1. reaktora, aminek épületét már elfoglalták az oroszok, jelenleg nem működik, azért nukleáris üzemanyag van az épületben, az ugyanis nem volt idő kirakodni – mondta az erőmű sajtószóvivője, Andrej Tuz. Tuz szerint a blokk tervezett javításon esett át, írja a 444.hu.

Élő felvétel a helyszínről:

Volodomir Zelenszkij, Ukrajna elnöke videóüzenetében azt mondta, hogy az orosz tankok hőkamerákkal vannak felszerelve, tudták, hogy mire lőnek, és szerinte az oroszok még hasonló akciókat fognak végrehajtani.

„Európaiak, ébredjetek fel, kérlek. Mondjátok el a politikusaitoknak: az orosz csapatok egy atomerőművet bombáznak Ukrajnában. Felhívjuk a figyelmet: soha egyetlen állam sem lőtt atomerőművekre. Történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom, hogy a terrorista állam nukleáris terrorhoz folyamodott” – mondta Zelenszkij. (Telex)