Ljubljana vasút állomás

Június 3-án alakulhat meg az új kormány Szlovéniában

Európa

Június 3-án alakulhat meg az új kormány Szlovéniában – jelentette be Robert Golob, az április 24-i parlamenti választásokon győztes Szabadság Mozgalom vezetője kedden, a Szociáldemokratákkal (SD) és Baloldallal (Levica) tartott koalíciós tárgyalások első fordulóját követően.

Golob, a leendő balközép koalíciós kormány miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ahhoz, hogy június elején megalakuljon a kabinet, a koalíciós partnereknek legkésőbb május 13-ig, a parlament alakuló üléséig meg kell állapodniuk.
Úgy vélte: egyelőre nincsenek nehézségek még az időkeretek tekintetében sem, amelyek szerinte “nagyon szűkek”.
Golob elmondta, hogy a miniszteri posztokról, valamint a tárcák elosztásáról és számáról még nem tárgyaltak, erről jövő héten fognak információkkal szolgálni.

A miniszterelnök-jelölt ugyanakkor megjegyezte, hogy terveik két kormányzati ciklusra szólnak.”Ha komolyan gondoljuk a fejlesztési kihívások kezelését, akkor egy távon túl kell tekintenünk” – mondta. A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja nyerte meg az április 24-i parlamenti választásokat és alakíthat kormányt Szlovéniában.

A Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Golobnak az SD-vel és a Baloldallal 53 képviselője lesz a parlamentben. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.