Putyin Ukrajnát terroristázza, és újabb csapásokról számolt be

Európa

Oroszország masszív csapást mért az ukrán katonai vezetési pontokra, ukrán kommunikációs és energetikai létesítményekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén.

Putyin szerint ez válasz volt az ukrán terrortámadásokra, köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak.

“A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni”

– hangsúlyozta Putyin.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján reagált a reggeli támadássorozatra.

„Megpróbálnak elpusztítani minket és eltörölni a föld színéről. Elpusztítani a népünket, akik otthon alszanak Zaporizzsjában. Megölik azokat az embereket, akik Dnyipróban és Kijevben dolgozni mennek”

– idézte a Telex.

Az üzenetéhez egy videót is mellékelt, amelyen összetört autók, épületek betört ablakokkal és az utcán égő tüzek látszódnak.

A csapás belvárosi területeket, és munkába igyekvő civileket érintett, a reggeli csúcsforgalomban több autót is eltaláltak.

A Nexta azt írta Rosztyiszlav Szmirnov belügyminisztériumi tanácsadóra hivatkozva, hogy Kijevben nyolcan meghaltak és 24 sérültet is regisztráltak. Ezzel szemben a kijevi rendőrség azt közölte, hogy legalább

öt halott és 12 sérült van.

Idővel valószínűleg ezek az adatok is változni fognak, hiszen még tartanak a mentési munkálatok.

Valerij Zaluzsnij az ukrán védelmi erők vezetője szerint az oroszok hétfőn legalább 75 rakétát lőttek ki a különböző ukrán városokra, de ezek közül a légvédelem 41-et megsemmisített.