Leckeírás, házi feladat iskolások

1,37 milliárd forintot kell visszafizetnie Magyarországnak – most iskolás gyerekeket károsítottak meg

Gazdaság

Több mint 3,6 millió euró uniós támogatás (1,37 milliárd forint) visszafizettetését javasolta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), miután egy magyarországi digitális projekt közbeszerzési eljárás során számos jogsértést állapított meg – írja a Portfolio.

Az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt, miközben javította és növelte az e-tanuláshoz való hozzáférést. Ennek egyik fő eleme az általános és középiskolák számára informatikai eszközök beszerzése, valamint a tanárok számára a megfelelő e-learning képzés biztosítása volt. De az uniós csaláselleni hivatal szerint a gyakorlatban a 3,6 millió eurós (nagyjából 1,37 milliárd forintos) támogatást elcsalták.

A jogsértések közé tartozott a felhívás műszaki leírásának utolsó pillanatban történt módosítása, valamint a legolcsóbb ajánlat kizárása, amely versenyelőnyt biztosított a nyertes vállalatnak. Megállapították, hogy a szabálytalanságok nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulási tapasztalataira is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyiért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni

– olvasható az uniós hivatal közleményében.