Kiadó lakás vagy ingatlanvásárlás? Mire futja a magyarnak?

Gazdaság

A saját otthon megteremtésének gondolata már a húszas években megfogalmazódik az emberben. A rendelkezésre álló anyagi lehetőségek viszont már további kérdéseket vetnek fel. A szükséges háttér nélkül életkezdésként rendszerint az albérlet bizonyul az egyetlen megoldásnak. A mai kor embere azonban egyre inkább felismeri, hogy az aktuális gazdasági helyzetben az ingatlancélú hitelfelvétel sem feltétlenül jelenti az ideális megoldást.

Elszálló infláció, méregdrága élelmiszerek

Az élelmiszer-infláció jelenleg 45% körül mozog, és a jövedelmek messze sem követik ezt a növekedést. A végeredmény nem más, mint a háztartások bevételeinek átcsoportosítása, a takarékoskodás és a kiadások oldalán zajló megszorítások. Az energiaárak emelkedése a háztartások és a vállalkozások kiadásaira is rányomták bélyegüket. Az ingatlanpiacon szintén jelentős átrendeződésnek lehetünk szemtanúi. Akik korábban még ingatlanvásárláson gondolkodtak, most akár a kivárás mellett is dönthetnek, és átmenetileg az albérleti piacon nézelődnek.

Egyre kevésbé népszerű a lakáshitel?

Hogy jár jobban a magyar? Tényleg elszálltak a kamatok? Mi a helyzet az albérlettel? Kidobott pénz, vagy esély az ideális otthon megtalálására? Milyen ingatlan mellett érdemes letenni a voksot, ha hosszú távon gondolkodunk? Ezekkel a kérdésekkel sokan szembesülnek a hazai ingatlanpiacon nézelődve. A babaváró hitel ugyan töretlen népszerűségnek örvend, de a hagyományos lakáshitelek jelentősen kevesebbek tetszését nyeri el. A magas törlesztés és az aktuális gazdasági kiszámíthatatlanság arra ösztönözhet, hogy az albérleti piacon találjunk egyelőre megfelelő lakást.

A Global Best Property Zrt. információi szerint a kiadó szobák és fürdőszobás lakrészek iránt elsősorban a fiatalok, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók érdeklődnek. Abban azonban nem különböznek az igények, hogy egyre többen keresik a korrekt szerződési háttérrel rendezett albérleteket. Nem véletlen, hiszen így a bérlő és a bérbeadó is megfelelő jogi védelemben részesül, a problémás helyzetek megoldása pedig a szerződésben foglaltak szerint történik. S hogy mi a helyzet az ingatlanárakkal?

Felfutóban a korszerű ingatlanok

Az emelkedő infláció befolyással van az ingatlanárakra is. A sokak által várt csökkenés egyelőre nem érkezett meg, de a régi, korszerűsítést igénylő házak egyre nagyobb számban vannak jelen a piacon. Ezekhez alapvetően olcsóbban lehet hozzájutni, mint a kisebb alapterületű, de korszerű, alacsony rezsiköltségekkel járó típusok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődés egyértelműen ez utóbbiak irányába mozdul. A magyar igyekszik a havi kiadásokon azzal spórolni, hogy már az ingatlanvásárláskor odafigyel a várható költségekre.

Célkeresztben a felújítási munkálatok

Más a helyzet azoknál, akik kevesebbet tudnak az adásvételre szánni. Esetükben valós opciónak számíthatnak a korszerűtlen házak, amelyek a későbbiekben felújításra kerülnek majd. A jelenlegi alapanyag árak és munkadíjak mellett ugyanakkor meggondolandó, hogy mikor történjen meg a korszerűsítés. Szerencsés helyzetben vannak azok, akik családon belül, akár szakmánál, hozzáértésnél fogva meg tudják oldani a felújítást. Még ilyenkor is számolni kell az egyre emelkedő alapanyag árakkal, amelyek terén nem várható csökkenés jelenleg.

Amennyiben az albérlet bizonyul aktuálisan megfelelőnek, kizárólag korrekt szerződéssel érdemes mellette dönteni. A karbantartással, kiköltözéssel járó problémáknak így búcsút lehet mondani, hogy a tulajdonos indokolatlan zaklatásainak elkerüléséről ne is szóljunk. Aki teheti, inkább dönt az ingatlanvásárlás mellett, ám tény, hogy nem mindig futja a korszerű, alacsony fenntartási költségekkel járó típusokra.

hirextra.hu

Megáll valaha az ingatlanpiaci áremelkedés?

Emelkedő árakkal nap mint nap találkozhatunk az üzletekben. Gondoljunk csak a rekordmagas 45%-os élelmiszerinflációra, vagy a más termékcsoportok esetében tapasztalható elszálló értékekre. A helyzet az ingatlanpiacot sem kerüli el, bár a szerkezeti átrendeződés az energiaválsággal összefüggésben szinte minden árkategória kapcsán más és más. Mire számíthatnak azok, akik a jövőben kívánnak otthont teremteni? Megéri a hagyományos lakáshitelekben gondolkodni, vagy kizárólag a babaváró számít kedvező lehetőségnek manapság?

Babaváró vagy hagyományos lakáshitel?

Ahogyan a 2022. decemberi adatok is alátámasztják, minden korábbinál többen választották a babaváró kínálta lehetőségeket. A törlesztő részlet tekintetében kedvezőbb megoldásnak számít ez utóbbi, a gyermekek számának növekedésével pedig a vissza nem fizetendő támogatás mértéke is emelkedik. Mielőtt azonban korosztálytól és anyagi lehetőségekből függetlenül a baby boom lenne a cél, érdemes más lehetőségekkel is megismerkedni.

A klasszikus lakáshitelek iránti kereslet jelentősen visszaesett, ugyanis az MNB kamatpolitikájával összefüggésben a hitelintézetek kamatai is nagymértékben emelkedtek. A hitelfelvételi kedvre ez egyértelműen rányomta bélyegét. A mai kor embere a gyakran kiszámíthatatlannak látott jövőbe tekintve úgy gondolja, hogy nehezen adja be a derekát egy több évtizedes anyagi kötelezettségnek. Túl sok olyan példát láthattunk az elmúlt évtizedekben arra, amikor a lakhatás és a biztos pénzügyi háttér látta a kárát a jogi környezet változásainak.

Albérlet korrekt szerződéssel

A Global Best Property Zrt. információi szerint az albérletet keresők kifejezetten fontosnak tartják a megbízható, jogilag is megtámogatott szerződéskötést. A fiatalok, a felsőoktatásban részt vevők a kedvezőbb árakat megcélozva gyakran a kiadó szobák és fürdőszobával ellátott lakrészek iránt érdeklődnek. Szép számmal vannak olyanok is, akik a teljes ingatlanok bérbevételét tervezik. S hogy milyen házak, lakások igazán keresettek? A kis alapterület és a korszerűség alapvető követelménynek számítanak, elsősorban a jelenlegi energiaárakkal összefüggésben. Ez a trend egyébként az adásvételek kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír.

Hogyan hat az energiaválság az ingatlanpiacra?

Az ingatlanpiacon észlelhető változások hátterében sokszor az energiaárak állnak. Sokan szabadulnának a korszerűtlen, régi építésű, akár nagy belmagassággal rendelkező, nehezen felfűthető ingatlanoktól. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek száma jelentősen megemelkedett a kínálati oldalon. Ellenben az ingatlanvásárlás iránt érdeklődők inkább a korszerű megoldásokat keresik, vagy azokat a típusokat, amelyek viszonylag kevés ráfordítással, megfizethető módon fenntarthatók. Az árak ez utóbbiak kapcsán igencsak elszálltak, éppen úgy, mint a hasonló jellemzőkkel bíró albérletek terén. Akik spórolni kívánnak, és a korszerű ingatlanoknál jelentősen olcsóbb házat vásárolnának, több milliós felújításra számíthatnak.

Kisváros-nagyváros dilemma

Az árak a kereslet csökkenésével egy idő után meg fognak állni, ám jelenleg ezt még maximum a kisvárosokban, településeken tapasztalhatjuk. Kérdés viszont az, hogy kinek mennyire éri meg a kistelepülésekre költözni, ahol a komfortos élethez szükséges feltételek talán kevésbé állnak rendelkezésre. Persze a preferenciák embertípustól függően változnak, de a munkalehetőség iránti igény alapvető, és ebben egyértelműen a nagyvárosok vezetik a népszerűségi listát. Itt pedig ismételten elérkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy a lassan megfizethetetlen lakáshitelek, vagy a sokak által ablakon kidobott pénznek számító albérlet kerüljön fókuszba. A rendezett jogi háttér ez utóbbi kapcsán nélkülözhetetlen, így az áthidaló megoldásnak számító albérlet is az otthon biztonságát képes nyújtani. (x)