Repce virágzik

A repcének kiadós esőre lenne szüksége

Gazdaság

A repcének kiadós csapadékra lenne szüksége, mert az elvetett magok a sokfelé száraz talajban nem vagy csak nehezen tudnak kikelni – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint a 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős, 20-70 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, és bár az elmúlt napokban tapasztalt záporok nyugaton és északon a felső rétegeket átnedvesítették, de a mélyebb rétegek az ország nagyobb részén kritikusan szárazak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban mintegy 4-5 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a csúcsértékek 25 és 30 fok között alakultak – tették hozzá.

A kukorica beérett, már nem igényel esőt, és a napraforgó aratására, a kedvező szemnedvesség elérésére a száraz, meleg idő lenne a kedvező. Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, és ugyan a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj, és kiadós csapadékra lenne szükség a növény optimális korai fejlődéséhez – írták.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén egy lelassuló markáns frontrendszer érkezik Magyarország fölé, ami nagy területen hozhat jelentős csapadékot, jó esély van tehát arra, hogy a repce számára fontos fölső talajréteg az ország nagyobb részén kellően átnedvesedik. A jövő héten visszatér a száraz, napos idő, és nagyobb lehűlés sincs kilátásban, így az időjárás kedvező lesz a betakarításra és az érésre is.

(MTI)