EU, Brüsszel

Hét tagállam ellenzi, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket – Varga Mihály duzzog

Gazdaság

A tárcavezetők tanácsa pénteken döntött Magyarország és 12 másik ország módosított, RePowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervének elfogadásáról – írja a portfolio.hu. Az Orbán-kormány így gyorsan hozzáférhetne az első, 10+10 százalékos előlegfizetésekhez, ami 920 millió eurót jelent.

Az uniós rendelet nem szab feltételeket az előleg folyósításához, de a további pénzösszegek elérhetőségéhez Magyarországnak továbbra is teljesítenie kell a jogállamisági és korrupcióellenes feltételeket.

Az már pénteken kiderült, Hollandia és a három balti állam tartózkodott a szavazáson. Mindannyian a hiányos jogállamisági reformok és elmaradó korrupciós intézkedések miatt nem tartotta kívánatosnak, hogy Magyarország az energetikai átállásra szánt forrásokból előleghez jusson.

Most viszont Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán azt is bejelentette, hogy e országok mellett a finn-dán-svéd triós sem támogatta az előlegfizetés elindítását.

Ezek az országok mindent megtesznek azért, hogy a nekünk és Lengyelországnak jogosan járó támogatásokat visszatartsák. Nem fontos számukra a zöld átállás, vagy az energiafüggőség csökkentése sem. Még a velünk kritikus Európai Bizottság is kitűnőre minősítette a magyar helyreállítási program módosítását, őket ez nem érdekelte

– írta a pénzügyminiszter a posztban.