Absztrakcióval dominál Kamila Bednarska Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Lengyelország, India, Marokkó, Tunézia, Anglia, Ausztria, Belgium, Görögország, Románia, Amerika után Debrecenben állít ki Kamila Bednarska elismert lengyel képzőművész. Ezúzzal az absztrakcióval domináló munkáit mutatja be, melyeket helyenként fotóalapú elemekkel kever. A megnyitó február 8-án, 17:00 órakor kezdődik. A kiállítás innentől február 28-ig ingyenesen látogatható a Batthyány utca 24 szám alatt az egykori B24 galériában.

Kamila Bednarska ez alkalommal 2022-2023-as években készült legújabb festményeit mutatja be Debrecenben. A válogatásban az absztrakció dominál, helyenként fotóalapú elemekkel keverve. A művek egy adott naphoz vagy helyzethez köthető érzelmi állapotot dokumentálják. A bensőséges, kulcsfontosságú pillanatok képi feljegyzéseiből az élet naplója rajzolódik ki – tudtuk meg Szima Viktóriától, az esemény kulturális referensétől.

Az alkotóról érdmes tudni, hogy 1983-ban született a lengyelországi Rzeszówban. Grafikával, rajzzal és festészettel foglalkozik. 2009-ben végzett a Rzeszówi Egyetem Művészeti Karán. Diplomáját kitüntetéssel szerezte Prof. Marek Olszyński és Dr. Paweł Bińczycki mélynyomó műhelyében, valamint Prof. Stanisław Białogłowicz festőművész műhelyében. Munkájával elnyerte a legjobb diplomáért járó Jerzy Panek-díjat.

2009 óta a Rzeszówi Egyetem Művészeti Karának grafikai tanszékén oktat, jelenleg a Művészeti Kar helyettes vezetője. Alkotóként és szervezőként számos művészeti
projektben vett részt: egyetemek közötti csereprogramok és kiállítások szervezése, művészeti seregszemlék, hazai és nemzetközi művésztelepek, szimpóziumok, jótékonysági árverések. Magyarországon több alkalommal tartott grafikai mesterkurzust a Miskolci Galéria Alkotóházában.

2012-től a lengyel Kárpátalja Régió (Region Podkarpacki) kulturális eseményeit támogató „Inwencja” Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Alapítvány alelnöke. Műveit 20 egyéni kiállításon, és több tucat csoportos kiállításon láthatta a közönség Lengyelországban és külföldön (többek között: India, Marokkó, Tunézia, Anglia, Ausztria, Belgium, Görögország, Románia, USA). Tagja a Lengyel Képzőművészeti Szövetségének.

Kiemelt képünkön Kamila Bednarska Üzenet című képe 2015-ből. A kiállításon legfrissebb munkáiból állít ki majd.

„A moziban el lehet veszni, mert a film alatt megszűnik a külvilág” – interjú Fejér Tamással, a debreceni Apolló mozi vezetőjével