Tűzoltók kidőlt fa

Pusztít a vihar, narancs riasztást adtak ki borsodi járásokra

Helyi hírek

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. vasárnap este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap éjszaka és hétfőn napközben is főleg a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon viharos marad az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 kilométer/óra között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken, a Balaton térségében, valamint az északkeleti határ közelében ezt meghaladó, óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak. Hétfő délutántól kisebb területre korlátozódik a viharos erejű szél.

Ezért Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt hétfő éjfélig. Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala megyék területén a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométerest, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap éjszaka egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék. Egy-egy helyen – a Dél-Dunántúlon kívül is – előfordulhat rövid ideig tartó ónos eső.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Azt kérik, aki elszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es segélyhívó számot.