Szegedre érkezett a Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat

Szegedre érkezett a Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat

Helyi hírek

Szegedre érkezett április 29-én a Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat, amit Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitott meg. Többek közt arról beszélt, hogy hazánkban feszes a munkaerőpiac, hiszen a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra csökkent, viszont a magyar vállalkozások által indított beruházások száma is kevesebb lett hazánkban, hiszen nincsenek könnyű helyzetben a vállalatok, cégek.

Kiemelte, az gondolják, hogy a több 100 ezer hazai vállalkozás közül azok lesznek a jövő nyertesei, amelyek rendelkeznek növekedési stratégiával, ügyelnek az önfejlesztésre, rendelkeznek meghatározott tervekkel és célokkal, stratégiában gondolkoznak, több lábon állnak, nyitnak az új kapcsolatokra, valamint alkalmazkodni tudnak a világ hihetetlenül gyors változásaihoz.

Rámutatott, a kamara ezekben igyekszik támogatást, segítséget nyújtani, de ehhez kell a vállalkozás vezetője, valamint a vállalat sikeres menedzsmentje is. Hangsúlyozta, nem lehet állam nélkül gazdaságot működtetni, de szükség van ahhoz a szabad piacra és a befektetési fejlesztésekre is, ebben működik közre a kamara, erről kötnek 4 évente megállapodást.

Az esemény résztvevőihez Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) elnöke is szólt, aki közölte, a vármegye kiváló adottságokkal rendelkezik, itt van az ország egyik legjobb egyeteme, kiváló a földrajzi fekvés, megvannak a megújuló energiához szükséges feltételek is, valamint 2018-ban megalkottak már egy jövőképet is. Ebben a digitalizáció és a robotika is helyet kapott, mert a cél az, hogy a vármegye ott legyen országos szinten a termelékenységi top5 listában – tette hozzá. Elmondta, ebben segít a BYD és a Rheinmetall beruházása is.

Beszámolt arról is, hogy a CSKIK jelenleg 1142 önkéntes taggal rendelkezik, ezzel a második legnagyobb taglétszámmal rendelkező vidéki kamara az országban, és 30 ezernél is több regisztrált vállalkozással rendelkeznek, tavaly pedig 132 rendezvénnyel több mint 4 ezer vállalkozót értek el. Hozzátette, tesznek azért is, hogy a fiatalok kellő időben megismerkedjenek a robotikával, ezért indították el idén már második alkalommal a robotikaszakkört. Kitért arra is, hogy a vállalkozókat kamatmentes támogatásokkal is segítik, jelenleg is lehet pályázni a CSKIK-nél forrásra.

Szegedre érkezett a Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat
Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A hétfői eseményen részt vett Hunyadi László, a Nemzetgazdsági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztályának főosztályvezetője is, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy több megoldandó probléma van hazánkban, egyik ilyen a lakossági fogyasztás visszaállítása, hiszen még a legmagasabb jövedelmű személyek esetében is 25 százalékos visszaesést tapasztaltak, és ahol a reálbérek növekedése érzékelhető, ott is visszafogták a fogyasztást.

Közölte, szintén szükség van a befektetési ráta helyreállítására, hisz mind az állami, mind a vállalati beruházások száma visszaesett az elmúlt években a háború, a koronavírus és a válság miatt is. Kiderült, a hazai beruházások 60 százalékát a vállalatok adják, ezért a kormány igyekszik minél több segítséget, támogatást nyújtani a vállalkozóknak azért, hogy újra tudják indítani a fejlesztéseket. Jelezte, ennek egyik eszköze a GINOP 1.4.3-24 kódú kiírás, melyre április 30-tól nyújthatják be kérelmeiket az érintettek, 10 és 100 millió forint közötti összegekre pályázhatnak. A kiírás keretösszege 155 milliárd forint, és ez az első olyan GINOP kiírás, amely kamatmentes támogatást nyújt a cégeknek.

Hunyadi László, a Nemzetgazdsági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztályának főosztályvezetője
Hunyadi László, a Nemzetgazdsági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztályának főosztályvezetője.

A jelenlévők előadásokat hallhattak arról, hogy mely szervezhet milyen segítségért fordulhatnak kéréssel, hogy a fenntarthatóságig milyen út vezet, miként lehet eljutni a bankfióktól a borospincéig és még tovább, valamint hogyan alkalmazható egy kisvállalkozás életében a mesterséges intelligencia.

Szegedre érkezett a Velünk a vállalkozásodért – Amit a jövőről tudni érdemes vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat
Sok hasznos előadásra is sor került.

A rendezvényen Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója is előadott, a Széchenyi Kártya Program legújabb lehetőségeiről tájékoztatta a kkv-kat. Mint elhangzott, van szabad felhasználású hitel, beruházási hitel és lízing is, de támogatják az agrárberuházásokat is, ezen belül a földvásárláshoz is kedvező, fix 5 százalékos kamatozású hitelt biztosítanak. Kitért arra is, hogy a programnak része a Turisztikai Kártya is, ezt viszont átalakítják az igényeknek megfelelően, például a falusi turizmus is nagyobb hangsúlyt kap majd. Hangsúlyozta, büszke a vármegyei kamara munkatársaira, hiszen az országban itt az egyik legmagasabb a Széchenyi Kártyát igénylők száma, eddig évente több mint 88 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda a vállalkozóknak.

(csmkik.hu)

Fotó: csmkik.hu