A héten elkezdődik a huszadik CineFesthez kapcsolódó programsorozat Miskolcon

Kultúra

A héten kezdődik a huszadik CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jubileumát ünneplő programsorozat a vármegyeszékhelyen – mondta a fesztivál igazgatója a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.

Bíró Tibor kiemelte: voltak már a filmfesztivál huszadik évéhez kapcsolódó programok idén, de a “lényegi események” ezen a héten indulnak. Csütörtökön ugyanis a hatvanéves Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál történetét felelevenítő kiállítás nyílik a Sub Rosa Cafe-ban – tette hozzá.

Megjegyezte: a szeptember 6. és 14. között zajló CineFest elmúlt húsz évének emlékeiből rendeznek kiállítást a Művészetek Házában (MÜHA), a tárlat péntektől május ötödikéig lesz látható. Emellett pénteken a MÜHA Uránia termében délután öt órától kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, melyen az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált, a CineFest szervezőivel pedig az elmúlt húsz év történéseit idézik fel.

Bíró Tibor megjegyezte, a fesztiváltörténeti programok mellett egy gasztronómiai rendezvénnyel is készülnek, melynek célja, hogy a fesztivál jubileuma alkalmából néhány film országának konyhaművészetét bemutassák.

Pénteken Franciaország lesz a középpontban, ugyanis a MÜHA Uránia termében a Jeanne du Barry – A szerető című filmet vetítik le, mely a tavalyi CineFest nyitófilmje volt, június hetedikén pedig Olaszország lesz a fókuszban, a Fényes jövő című film apropóján.

Május 10. és 12. között “kertmozi fesztivált” rendeznek a Csengey-kertben, ahol a CineFest elmúlt éveinek legsikeresebb magyar alkotásait vetítik szabadtéren, köztük a Külön falka, a Nyugati nyaralás, a Hat hét és a Magasságok és mélységek című filmeket. Az esemény nyitónapján a Mesterjátszma című alkotást vetítik, az eseményen Tóth Barnabás, a film rendezője is ott lesz – ismertette a fesztiváligazgató.

Veres Pál polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a CineFest elválaszthatatlan Miskolctól, és a filmfesztivál már európai szinten is elismert brand.

A polgármester szerint széles szponzori összefogással valósulhat meg a CineFest, melynek fő támogatója, a Mercedes-Benz Miskolc hároméves szerződést kötött a filmfesztivállal.

Madaras Péter, a CineFest programigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az idén az eddigieknél egy “jóval nagyobb volumenű, izgalmasabb, látványosabb” fesztiválra készülnek különleges vendégekkel, filmprogramokkal és szabadtéri eseményekkel.

(MTI)