Szijjártó repül

Szijjártó három repülővel vitt 33 lélegeztetőgépet Mongóliába

Ország

A kormány július végén 33 lélegeztetőgépet ajándékozott Mongóliának – írja a 24.hu.

A készülékeket Szijjártó Péter kísérte Ulánbátorba. A külügyminiszter már az induláskor közölte, hogy 24 óra alatt lezavarja a diplomáciai találkozókkal felturbózott adományozási akciót.

Sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk, és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt!

– írta a miniszter a közösségi oldalon.

A tervet tartották is, csakhogy ehhez a honvédség Airbus A319-es gépe mellett a HM egyik Falconjára is szükség volt, így a politikus két gépet vehetett igénybe a látogatásához.

A lélegeztetőgépeket viszont minden bizonnyal egy harmadik állami repülőgép vitte, a tavaly vásárolt szélestörzsű Airbus A330-200 ugyanis szintén Ulánbátorban járt.

A lap megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, arról érdeklődve, hogy miért kellett – a feltehetően a berendezésekkel megpakolt szállítógép gép mellett – két repülő is a lélegeztetőgépek ulánbátori átadásához. A tárca – nem cáfolva, hogy az Airbus és a Falcon is Mongóliában járt – azt írta:

A Magyar Honvédség a repülőgépek beosztását mindig a szállítási feladatok összetettsége és időbeosztása alapján allokálja.