Az EU dióhéjban – 2017-ben 30 éves az Erasmus+ program

Világ

Az Erasmus+ programot az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezéseként szokták emlegetni. Tény, hogy 30 év alatt több millió ember életére volt hatással, segítette a fiatalok munkába állását, nemzetközi perspektívát nyújtott a résztvevőknek.

Néhány érdekes szám a program történetéből:

1987

Az Erasmus+ (ekkor még Erasmus) 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, hogy a hallgatók belekóstolhassanak, milyen egy másik országban élni és tanulni.

1997

Ekkor kapcsolódott be hazánk az Európai Unió által támogatott oktatási programokba. Elsőként az ekkor még csak felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusba, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések.

2014

Ettől az évtől kezdődően hívják Erasmus+ néven a programot, és már nem csak a hallgatók, hanem gyakornokok, önkéntesek, fiatalok, tanulók, felnőtt tanulók, tanárok, pedagógusok, egyetemi oktatók, trénerek, ifjúsági munkások, oktatási, képzési vagy ifjúsági területen működő szervezetek munkatársai számára is nyújt részvételi lehetőséget.

2017

30 éves az Erasmus. A programot koordináló Tempus Közalapítvány rendezvénysorozattal ünnepli az évfordulót.

5 millió

A kezdetektől napjainkig ennyien éltek a program nyújtotta lehetőségekkel.

2 millió

2017 és 2020 között ennyi résztvevőnek fog lehetőséget kínálni a program.

60.000

Hazánkból eddig 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban.

5000

Mostanra évente ennyi külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra. Hazánk is egyre vonzóbb célponttá vált ugyanis.

A külföldön szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak a fiatalok számára. Lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, önmaguk, személyiségük fejlesztésére és nyelvgyakorlásra. Későbbi életük során, egy állás megpályázásakor is előnyt jelenthet számukra a külföldi tapasztalat. Legtöbben életre szóló élményként emlékeznek vissza az Erasmus diákként külföldön töltött időszakra.

 

 

A cikk partnere: Europe Direct Hajdú-Bihar