Tulsa megaláztatás szobor

Az 1921-es tulsai mészárlás még élő két túlélője ghánai állampolgárságot kapott

Világ

Ghánai állampolgárságot kapott az 1921-es tulsai mészárlás két túlélője, a 108 éves Viola Fletcher és öccse, a 102 esztendős Hughes Van Ellis – tudatta a BBC brit közszolgálati csatorna hírportálján csütörtökön.

Az ünnepségnek Ghána washingtoni nagykövetsége adott otthont, ahol a mészárlás túlélői és leszármazottai által alapított Justice for Greenwood Alapítvány közölte: a testvérpár tagjai az eddigi legidősebb afroamerikaiak, akik ghánai állampolgárságot kaptak, és immár kettős állampolgárok.

A testvérpár 2021-ben egy egyhetes afrikai körút alkalmával látogatott Ghánába, ahol Nana Akufo-Addo államfővel találkoztak, valamint tiszteletbeli ghánai királyi nevet is kaptak. A ghánai elnök meleg szívvel fogadta a mészárlást gyerekként megélő testvérpárt, mondván: az országban mindig hazavárják azokat, akiknek vannak ghánai felmenői. 1921 májusának végén azzal vádoltak meg egy fekete férfit, hogy megtámadott egy fehér nőt. A vád máig bizonyítatlan maradt, feldühödött és felfegyverzett fehér csoportok azonban május 31-én megindultak az oklahomai Tulsa feketék lakta Greenwood negyedébe, s két nap alatt egy 2001-es becslés szerint  75-300 embert gyilkoltak meg. Az 1921-es adatok szerint hivatalosan csak 39 ember, köztük 26 afroamerikai és 13 fehér ember halt meg. Az erőszakért soha senkit nem vontak felelősségre, a vérengzésről hosszú ideig a sajtó sem számolt be, az áldozatokat pedig soha nem kártalanították.

A történtekről nem sok szó esett mindaddig, amíg 2020-ban Donald Trump akkori amerikai elnök bejelentette, hogy június 19-én Tulsában tart kampánybeszédet. Az afroamerikai kultúrában nagy jelentősége van a dátumnak, ugyanis ezen a napon ünneplik a rabszolgaság végét. Trump kampányeseményét végül egy nappal eltolták, június 19-én ugyanis az egy hónappal korábban rendőri túlkapás áldozatául esett George Floyd afroamerikai lakos halála miatt országszerte, így Tulsában is heves tiltakozások robbantak ki a faji megkülönböztetés és igazságtalanság ellen.

2021-ben, a mészárlás századik évfordulóján Joe Biden első hivatalban lévő elnökként emlékezett meg a történtekről a helyszínen, és találkozott a tulsai tragédia utolsó három túlélőjével, köztük Fletcherrel és Van Ellisszel is. Biden ekkor kijelentette, hogy a száz évvel korábbi tragédia “nem zavargás volt, hanem vérengzés, méghozzá az egyik legsúlyosabb és nem az egyetlen” az Egyesült Államok történelmében.