Joe Biden

Joe Biden szerint nem ő az egyetlen demokrata politikus, aki le tudja győzni Donald Trumpot

Világ

 Joe Biden szerint nem ő az egyetlen demokrata politikus, aki le tudja győzni Donald Trumpot – mondta az amerikai elnök újságírók előtt szerdán magyarázva keddi kijelentését, miszerint azért indul, hogy elődje újbóli elnökségét megakadályozza.

Joe Biden szerdán a Fehér Házban egy nyilvános eseményen arra a kérdésre, hogy úgy gondolja-e, ő az egyetlen demokrata, aki képes lehet a választásokon legyőzni Donald Trumpot úgy fogalmazott, hogy “nem én vagyok az egyetlen, de le fogom győzni”.

Joe Biden egy nappal korábban, kedden támogatói előtt, egy kampányadományokat gyűjtő eseményen úgy nyilatkozott, hogy nem biztos abban, elindulna a 2024-es választáson, ha Donald Trump nem szállt volna versenybe. “Ha Trump nem indulna, akkor nem vagyok biztos abban, hogy indulnék. Nem hagyhatjuk, hogy győzzön” – fogalmazott.

Joe Biden 2024-es választási kampányának egyik vezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem döntöttek arról, hogy az újraválasztásáért induló elnök részt vesz-e a hagyományos elnökjelölti vitákban jövő ősszel. Quentin Fulks azt mondta, hogy megnézik majd a tervezett időpontokat, de egyelőre szeretnének egy versenyképes választási kampányt kiépíteni.

Donald Trump kedden egy nézők előtt felvett televíziós interjúban kommentálta Joe Biden szavait, és azt mondta, hogy véleménye szerint nem a hivatalban lévő elnök lesz a demokrata párt jelöltje, mert fizikai és szellemi állapota nem teszi alkalmassá erre.

Az előző elnök arra a demokrata vádra reagálva, hogy “diktatúrát” építene az Egyesült Államokban, ha ismét a Fehér Házba választanák, úgy fogalmazott, hogy nem lenne diktátor, kivéve hivatali idejének első napját, amikor azonnal intézkedne a határ lezárásáról, és az amerikai kőolajkitermelés helyreállításáról.

A republikánus párt elnökjelölt-aspiránsai – Donald Trumpot kivéve – helyi idő szerint szerda este tartják negyedik televíziós vitájukat. Az Alabama államban közönség előtt tartott vitán Ron DeSantis floridai kormánytó, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, Vivek Ramaswamy vállalkozó és Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó vesz részt.

Az első augusztusban tartott vitán még 8 elnökjelöltségre pályázó republikánus politikus volt a pódiumon.

Donald Trump egyik vitán sem vett részt, amit azzal indokolt, hogy nagy különbséggel vezeti a republikánusok népszerűségi listáját, így nincs szüksége arra, hogy vitába szálljon az elnökjelöltségért induló kihívóival.

Az elnökjelölt személyéről döntő előválasztási folyamat Iowa államban kezdődik január 15-én.

(MTI)