Gazprom gázvezeték

Szakértő: az oroszok a gázár feltornázására játszanak

Gazdaság

Egy állítólagos műszaki hiba miatt végül nem indította újra az Északi Áramlat 1-es vezetéken a gázszállítást Nyugat-Európa felé a Gazprom – számoltunk be róla korábban.

Az ATV szakértőket kérdezett a témával kapcsolatban. Megszólalt Holoda Attila, az Orbán-kormány korábbi, energetikáért felelős helyettes államtitkára, aki úgy véli, ez csak ürügy az oroszoknak. A valós céljuk a gázárak feltornázása.

„Ha ez eltart több napon keresztül, akkor nyilván a tárolókból megpróbálják ezt pótolni. Ez okozhat a későbbiekben problémát, mert azt vissza kell tölteni a tél kezdetére, de én azt hiszem hogy most a fenyegetettség inkább az ár oldaláról van és nem a műszaki, technikai fenyegetettség oldaláról”

– fogalmazott Holoda Attila.

Ezzel a fotóval indokolja a Gazprom, hogy leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton

Turai József energetikai szakértő pedig arról beszélt, hogy az Európában termelő gáztüzelésű erőművek fogják a gázt egy a piaci árnál olcsóbban kapni. Ez 100-150 euró körül lehet.

És hogyha olcsóbb gázból termelnek, akkor a villamosenergia is olcsóbb lesz. A lényeg az, hogy az európai gazdaságot akár minimum üzemmódban, de működtetni kell

– mondta a szakértő.