A mézeskalács kiemelkedő szerepet játszik a hagyományos karácsonyi sütemények között, hiszen az elkészítésébe és díszítésébe még a legkisebbek is könnyedén bekapcsolódhatnak. Az illata, amely egybeolvad a fenyőfa aromájával, különleges ünnepi hangulatot teremt. De honnan ered ez a hagyomány?
A méz, amely a világ számos táján megtalálható, válasz a kérdésre. Magas cukortartalma miatt már azelőtt alkalmas volt az ételek édesítésére, hogy a cukor előállítása lehetővé vált volna.
Valószínű, hogy már jóval időszámításunk előtt is készítettek lisztből, vízből és mézből édességeket, azonban az első mézeskalácsokat szász telepesek és méhészkedéssel foglalkozó szerzetesek sütötték.
Céhek és mézeskalácsok
Magyarországon a német hatásokra a 17. században jelent meg, ekkor alakultak meg az első mézeskalácsos céhek, az első 1619-ben Pozsonyban. Ezután terjedt el a Felvidékre és Erdélybe, majd a 18. századra az Alföldön is megjelentek a mézeskaláccsal foglalkozó mesterek.
Szigorúan csak három összetevő
A mézeskalács eredetileg három fő összetevőből állt: lisztből, mézből és cukorszirupból. A tésztát díszítő értékkel bíró negatív vésetű fából készült formákba, úgynevezett ütőfákba nyomták, amelyeket fafaragással vagy rézmetszéssel foglalkozó mesterek készítettek.
Ejzoltak
Az ejzolt tészták is mézeskalácsból készültek, ezeket fémszaggatóval vágták ki, sütés után pirosra festették, majd színes masszával (ejz) vagy tükrökkel díszítették. A legnépszerűbb formák között szerepelt a szív, a huszár és a pólyás baba, amelyeket vásárfiaként vagy szerelmi ajándékként kínáltak.
Répacukor jött, látott kiszorított
A mézeskalács céhek működését végül a répacukorgyárak térnyerése vetette véget, amikor a cukor olcsóbbá és könnyen hozzáférhetővé vált. A céhek 1872-ben az első ipartörvény következtében megszűntek, és ekkor napvilágra kerültek a titkos receptek.
Karácsony mézes nélkül? Ez elképzelhetetlen!
Bár a mézeskalács készítése, mint hivatás nagymértékben csökkent, ez az egyszerű, sokféleképpen formálható sütemény továbbra is népszerű maradt. Évről évre sokan készítik el karácsony előtt, új hozzávalókkal, mint például fahéj, gyömbér és különféle magvak felhasználásával. Új idők, új kihívásai pedig utat nyitottak a mentes változatoknak is.
Szöőr Bea